Cesar Villeda

Kaffebonden Caesar

Cesar Villeda er leder for Cooperativa Integral Agrícola Adelante Chanmaguai Guatemala, og er en av mange bønder som har oppnådd bedre levestandard som et resultat av at kooperativet er Fairtrade-sertifisert.

Kooperativet er medlem i Fedecocagua, en paraply-organisasjon som arbeider for å hjelpe småskala kaffebønder i det fattige landet i Mellom-Amerika. Gjennom Fairtrade mottar Cesar en minstepris for kaffen sin.

Dette betyr at når prisen for kaffe er lav på det kommersielle markedet, vil Cesar motta en bedre og mer rettferdig pris for kaffebønnene sine. Den økte inntekten har ført til at Cesar har kunnet betale utdannelse til barna sine – noe han er svært stolt av.

Sønnene Abel (29) og Jonathan (22) jobber som agronomer, mens datteren Denia (25) er lærer. Maria Lydia (20) jobber i en av landets største banker.

I tillegg til mer rettferdige råvarepriser, mottar kooperativet en ekstra pott penger – kalt premium – for salget av kaffen. Disse pengene bidrar til utvikling av lokalsamfunnet, blant annet har det blitt investert i et helsesenter, en skole og elektriske nyvinninger som letter arbeidet på kaffemarkene.

– Barnebarna mine får nå muligheten til å gå på skole, og mange beboere i området nyter godt av tilbudet fra helsesenteret, sier Cesar. Fedecocaguahjelper også i andre situasjoner; i 1999 samlet de inn penger til oppbyggings-arbeidet etter orkanen Mitch, og midlene muliggjorde blant annet rekonstruksjon av veier og broer i flere lokalsamfunn.

Cesar forteller at han er svært fornøyd med tilværelsen: – Samfunnet her vokser og blir bedre for hvert år som går på grunn av Fairtrade, sier han.

Kontakt oss

Vi vil gjerne høre fra deg!

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet. Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!

Postboks 130 Sentrum 0102 Oslo

JOH. JOHANNSON KAFFE AS
TLF +47 23 11 77 00

Accept