Hva er en macchiato?

En kvinne holder en liten kopp med espresso macchiato

Kaffedrikken macchiato kommer i flere varianter – vet du hva som skiller dem fra hverandre? Og hva betyr det egentlig at kaffen er en «macchiato»?

På italiensk betyr macchiato markert/flekket, i betydningen «med et merke i».

 

«Espresso macchiato»

En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen. Dette er praktisk i Italia, hvor en barista ofte lager mange espressoer som fortløpende settes på disken fremfor kundene. Ettersom noen vil ha litt melk i espressoen sin, er det viktig å kunne skille koppene fra hverandre. Den lille melkeflekken på toppen av melkeskummet sørger altså for dette. Drikken inneholder ikke steamet melk; om espressoen hadde blitt tilsatt kun dette, ville melken lett blitt usynlig under cremaen.

 

«Latte macchiato»

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato; det er melk markert med kaffe. Omtrent en halv espresso helles i steamet melk. Til forskjell fra caffe latte er espressoen og melken mer lagdelt i denne drikken; espressoen danner et slags skille mellom den varme melken og melkeskummet. I skummet på toppen skal det for øvrig være et lite, kaffebrunt merke – det er jo tross alt en macchiato!

 

Nye varianter skaper forvirring

Det er imidlertid lett å bli forvirret. Det finnes kaffebarer som serverer espresso macchiato som en espresso med et tykt lag melkeskum. I andre varianter er espressoen også tilsatt litt av den varme melken som dannes når melken skummes. Starbucks har flere kaffedrikker med macchiato i navnet; på den norske menyen finner vi «Caramel Macchiato» og «Iced Caramel Macchiato». Dette er helt andre drikker, og minner mer en caffe latte som har blitt markert med karamellsirup. I USA kan du derfor finne kaffebarer som omtaler sin espresso macchiato som en «tradisjonell macchiato».

 

Foto: Colourbox.com

Kontakt oss

Vi vil gjerne høre fra deg!

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet. Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!

Postboks 130 Sentrum 0102 Oslo

JOH. JOHANNSON KAFFE AS
TLF +47 23 11 77 00

Accept